Wat geweest is in januari 2004

zaterdag 17 januari Robert Rook trio

Robert Rook, piano
Thomas Andersen, bas
Dick Verbeeck, drums
ROOK: EEN APART FENOMEEN
Al een flink aantal jaren is pianist Robert Rook te beluisteren op de Haagse podia, zoals Cafe De Pater, Cafe De Sport, Murphy's Law en gelukkig ook in de Regentenkamer. Hij maakte een cd die in de Volkskrant een uitstekende recensie kreeg.
Robert begon als een pianist met het bekende repertoire, maar gaf
daar altijd een bijzondere en inventieve draai aan. Steeds meer eigen stukken voegde hij eraantoe en die composities werden steeds eigenzinniger en daarmee boeiender. Hij trad meestal op in triobezetting, soms een gelegenheidstrio, dan weer een eigen trio. In welke samenstelling hij ook speelde, hij was de duidelijke leider en zette de overige twee leden aan het uiterste te geven. Op 17 januari in de Regentenkamer bleek dat Robert Rook met zijn eigen begeleiders tot grote muzikale hoogte is gestegen. Er werd niet zomaar in de vrije ruimte op een thema geimproviseerd, maar de stukken die hij speelde waren doordachte arrangementen met volop ruimte tot soleren. En die ruimte namen de trioleden volop. Allereerst Robert Rook zelf.
Zijn soli zijn kleine juweeltjes, soms tegendraads, uitdagend tot
intensief luisteren. Er zit een tegenstelling in zijn spel. Hij soleert vrij sober, maar vrolijkt de soli op met kleine versierinkjes die aanleiding geven tot een kleine glimlach. Bassist Andersen en de drummer Verbeek kregen niet teveel soloruimte, maar als ze de gelegenheid kregen, pakten ze die ook op een bijzondere muzikale wijze.
Voor begeleiders kan een dergelijke inventieve pianist, die trouwens met zijn linkerhand ritmisch gezien ook een tikkeltje eigenwijs is, een uiterst moeilijke opgave betekenen, maar Andersen en Verbeek volgden hem uitstekend, maar hadden ook een duidelijke ritmische inbreng. Voor degenen die het concert hebben gemist is het te hopen dat dit
uitstekende trio nog een keer terugkomt in de Regentenkamer.

Huub van Dijk
 

Back