vrijdag 7 januari 2011

Even afkicken met Robert Rook


Na vijf dagen aaneen in De Twee Spieghels kon er nog wel een korte zesde bij, want op deze eerste (en weer ook op de derde) vrijdag van de maand stond het Robert Rook Trio er weer. Zagen hem hier al een paar keer eerder, maar het blijft altijd boeien. Zeker na het horen van Robert's meest recente dubbel-cd (Tribute to Jochem) ga je zijn muziek steeds meer waarderen. Mooi slot van een week lang jazz in De Twee Spieghels.

LINKS:
Robert Rook
De Twee Spieghels

donderdag 6 januari 2011

Derde voorronde Leidse Jazz Award maakt het de jury lastig


De derde voorronde alweer, de laatste van deze week, had weer twee bands op het programma staan. Eerst het Tom van der Zaal kwartet met Tom van der Zaal als solist op altsax, Jan Reinen op piano, Boris Oostendorp op bas en Robbert Jan van Straalen op drums. Ze spelen in totaal 4 nummers, waarvan maar liefst 3 eigen composities van Tom, niks op safe spelen met allemaal bekende liedjes, gewoon er voor gaan.
We zagen hem al vaker in De Twee Spieghels en het leek erop dat hij toch een beetje nerveus was, net zoals de groepen van gisteren en eergisteren overigens, maar omdat we hem vaker zagen was het te vergelijken. Maar halverwege kwamen ze lekker op dreef met een mooie ballad en een swingende uitsmijter. Zo kennen we Tom weer!

Als tweede speelde een groep rond trombonist Maurits Woudenberg met Joost Jansen op altsax, Thomas Pol op bas, Mark van Kersbergen op drums en (invaller) Durk Hijma op gitaar. Behalve deze laatste maakt de band een ontspannen indruk en spelen een mooi half uur. Met een trombone erbij wordt het al snel licht melancholisch, maar je had er toch graag een heuse knaller tussen gehoord.

De jury bestaande uit Tuffie Vos, Michael Varekamp en Paul van Egmond had er duidelijk moeite mee om tot een keuze te komen en ook de publieksprijs werd met een minimale voorsprong door Tom van der Zaal gewonnen.
Maar het gaat uiteindelijk om het oordeel van de jury en die was niet mild. Te traditioneel, beetje saai repertoire, te weinig avontuur (Maurits) en saai, niet dynamisch gespeeld maar dan wel weer eigen composities (Tom) was hun oordeel. De keuze viel op Tom van der Zaal vanwege zijn instrument beheersing, maar hij kreeg wel een opdracht mee voor de finale: meer avontuur.
In plaats van nog een toegift door de winnaar sloot de avond af met een gezellige jamsessie, het avontuurlijkste optreden van deze avond!
Volgende week dinsdag, woensdag en donderdag gaan de voorrondes in De Twee Spighels weer verder.

LINKS:
Tom v.d. Zaal
Maurits Woudenberg
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

woensdag 5 januari 2011

Moeilijke keuze bij tweede voorronde Leidse Jazz Award


Op de tweede avond van de voorondes van de Leidse Jazz Award in De Twee Spieghels waren er weer twee optredens. Als eerste was er het Sohlström Trio met Victor Sohlström als solist op gitaar, Moritz Götzen op bas en Christian Boguslawski op drums. Victor is een prima gitarist, speelde mooi subtiel en ingetogen, maar was duidelijk gespannen. Pas tijdens het laatste nummer van 30 minuten optreden kwam hij echt uit de verf.
Gisteren stonden deze muzikanten uit Enschede hier ook al, toen als begeleiders van Pieter van Houte.

De tweede groep was SoeterSix uit Utrecht met Yoran Aarssen als solist op alt- en sopraansax, Nienke Caljouw (zang), Panos Iliou (gitaar), Jeffrey Bollebakker (bas), Robert van der Padt (piano, staat volgende week ook nog met zijn eigen band in De Twee Spieghels) en Felipe Pipi (drums).
Een prima band met mooie versies van onder andere A Night in Tunesia (Dizzy Gillespie, een nummer dat we kennen dankzij Lambert, Hendricks & Ross), 500 Miles (Chick Corea) en Round Midnight in een eigen arrangement. Mooie solo's van de pianist en gitarist, een geweldige zangeres en eigenlijk hoorden we iets te weinig van de saxofoon. Pas in het laatste nummer kwam hij eindelijk uit de verf.

De jury, bestaande uit Anja Nielsen, Ken Vos, Huub Walter, Cees van Egmond en Eric van 't Groenewoud hadden er duidelijk moeite mee een winnaar aan te wijzen, het publiek koos uiteindelijk voor SoeterSix, de jury ging toch voor Victor Sohlström vanwege de mooie harmonische jazzsound, ondanks het iets te ingehouden spel en de niet echt overtuigende opbouw.
Yoran Aarssen verliest op punten, met de band is volgens de jury niets mis, maar de inbreng van Yoran als solist is in hun ogen te mager. En aangezien het hier om een solistenconcours gaat, wint Victor Sohlström hier terecht, maar niet echt overtuigend de tweede voorronde. Over twee weken staan ze wel in de finale in de Q-Bus.

LINKS:
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

dinsdag 4 januari 2011

Eerste voorronde Leidse Jazz Award meteen al een succes


De Leidse Jazzweek begint op 19 januari, maar in de aanloop daar naar toe is er al veel muziek te horen. Vandaag begon dat in De Twee Spieghels met de eerste van zes voorrondes voor de Leidse Jazz Award die tijdens de Leidse Jazzweek zal worden uitgereikt (20 januari in de Q-Bus).
De avond begon met altsaxofonist Pieter van Houte uit Enschede met zijn kwartet bestaande uit Viktor Sohlström (gitaar), Moritz Götzen (bas) en Christian Bogulawski (drums). Goed kwartet met een mooie saxofoon, maar net iets te weinig afwisseling in de nummers.

Daarna kwam Zosja El Rhazi met haar kwartet bestaande uit Lucas Meijers op gitaar, Theo Baldig op bas en Daniel van Dalen op drums. Voor de helft afkomstig uit Leiden en dat was te merken, De Spieghels was nu echt afgeladen vol. En terecht want Zosja is niet zomaar een zangeres, heel mooie vocale jazz en een geweldige band. Vooral Twisted (van Annie Ross en Wardell Grey) en het 'Arabische' nummer daarna maakten indruk.

Een voorronde voor een jazzaward betekend natuurlijk wel dat het een wedstrijd is, met een jury vanavond bestaande uit Huub Walter, Cees van Egmond, Pieter van Santen en Eric van 't Groenewoud. Het is een award voor solisten, dus het ging hier om Pieter en Zosja en de jury waardeerde het geluid van de eerste maar miste daar het avontuur. En dus won Zosja deze eerste avond, en terecht!

Volgens de jury blonk Zosja uit in vocale jazz, waren het geweldige arrangementen en was er veel ruimte voor de andere muzikanten, en de jury had gelijk. Vooral Lucas Meijers was geweldig op dreef.
Morgen de tweede voorronde met Viktor Sohlström en Yoran Aarssen, niet te missen!


LINKS:
Pieter van Houte
Zosja El Rhazi
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

maandag 3 januari 2011

Het dak eraf bij eerste jamsessie in 2011


De wekelijkse jamsessie in De Twee Spieghels begon rustig met een mooie set van Jeen Rabs op gitaar, Thorsten Grau op drums en Bas Kisjes op bas. Een afwisselend repertoire van ballads tot bop. Opvallend was de versie van het Pink Floyd nummer See Emily Play, zo'n bijna vergeten pareltje uit de muziekgeschiedenis.

Na een korte break komt Kurt Schwab op saxofoon erbij en begint het al lekker te knallen.

Ook Vivienne Aerts is weer van de partij en als even later Wouter Kiers de zaak binnenloopt mag hij gelijk het podium op om mee te spelen met Van Morrison's Moondance, altijd een dankbaar nummer bij jamsessies, evenals Honeysuckle Rose.

En dan gaat het dak er echt af als Wouter Kiers en Kurt Schwab de avond afsluiten met een heuse tenorbattle. Met onder andere een spetterende versie van Sunny, een feest voor het oor.

LINKS:
Jeen Rabs
Thorsten Grau
Bas Kisjes
Kurt Schwab
Vivienne Aerts
Wouter Kiers
De Twee Spieghels

zondag 2 januari 2011

Lente in Leiden met Marion en Mischa


Na alle sneeuw, kou en gladheid van de afgelopen tijd leek het vandaag opeens wel lente, in elk geval was het mooi genoeg om weer eens naar De Zijlstroom in Leiderdorp te fietsen. Afgelopen jaar veelvuldig geweest, voor het laatst op 17 oktober. Toen speelde daar het Marion Schmitz Trio en vandaag stonden ze er weer, met Pieter van Santen op de toetsen en Gunnar Graafmans op drums.
Leuk optreden om het jaar mee te beginnen met bekenden en minder bekende standards, allerlei stijlen van jazz, tot latin, van bluesjes to ballads. Gaandeweg steeds meer improvisatie en ook wat nummers met alleen drums en toetsen, een mooi begin van dit nieuwe jaar.

Dan weer terug naar Leiden waar het Mischa van der Wekken kwartet in De Twee Spieghels speelde. Mischa (tenor- en sopraansax) was daar vorig op 24 oktober ook al met een kwartet, maar vandaag was de line-up helemaal anders. Met Jasper Lekkerkerker op piano (eerder gezien op dit podium met Andreas Metzler), Bart Tarenskeen op bas en Klaas Balijon op drums.

Puik gezelschap dus en hoewel het een gelegenheidsformatie was, groeiden ze tijdens het optreden. Het was weer zeer de moeite waard in De Twee Spieghels.
En over De Twee Spieghels gesproken, daar wordt het de komende week héél interessant met de voorrondes van de Leidse Jazz Award en de Leidse Jazz Week. Vanaf nu 7 dagen per week open en de komende weken bijna dagelijks live muziek!

LINKS:
Marion Schmitz
Pieter van Santen
Gunnar Graafmans
De Zijlstroom
Mischa van der Wekken
Jasper Lekkerkerk
Bart Tarenskeen
Klaas Balijon
De Twee Spieghels

maandag 27 december 2010

De beste wensen voor 2011!


(Met dank aan Tom Beek en Blogspot)

donderdag 23 december 2010

Pam MacBeth en Chris Koenen in kerstsfeer


Voor deze pre-kerstavond eens geen jazz in De Twee Spieghels maar een mix van country en blues met zangeres/gitariste Pam MacBeth en gitarist/zanger Chris Koenen. Ze speelden een mix van kerst en andere nummers, en tussendoor zorgde Fons Delemarre voor de muziek. Leuke avond met prettige muziek, maar vanuit Amerika verwacht je soms wel wat spannenders. Dan Hicks en The Christmas Jugband liggen ons meer. Is nog jazzier ook. Maar gezellig was het wel.

LINKS:
Pam MacBeth
Chris Koenen
De Twee Spieghels

woensdag 22 december 2010

Urban Cowboys maken Glossy Jesus compleet


Glossy Jesus is een singer/songwriter duo dat wel vaker in Leiden te zien is, vorige maand nog bij een huiskamerconcert. Dat zijn mooie intieme optredens, met mooie nummers, mooie meerstemmige zang en ze begeleiden zichzelf op gitaar en toetsen. De avond begon vandaag niet anders in café Hunky Dory. Mooi dus weer.

Maar in de aankondiging was er sprake van een ~full band~ en dat kregen we in de tweede set te horen. En dan opeens, met een drummer en een bassist (Xavier Baudet) erbij, de Urban Cowboys, horen we een compleet andere Glossy Jesus. Met nog steeds die mooie nummers, maar nu stevig rockend.
Dit was het eerste publieke optreden van de band, een soort try-out en volgend jaar gaan ze er mee toeren En als de try-out al zo geweldig klinkt, hoe goed moet het dan wel niet zijn als ze het club- en festivalcircuit in trekken? Een echte aanrader!
Als toegift speelden ze nog, onvoorbereid, Icecream Man van Tom Waits in een bloedstollende versie. Hier gaan we nog meer van horen!

LINKS:
Glossy Jesus
Hunky Dory

maandag 20 december 2010

Afwisselende jamsessie blijft boeien


Al een tijd niet meer geweest die jamsessies op de maandagavond in De Twee Spieghels, en dat is jammer want er gebeuren daar mooie dingen. Zo ook deze avond waar bassist Cedric Glans een mooi gezelschap verzameld had. Met de prima zangeres Zosja (ooit Idols finaliste), gitarist Jeen Rabs (ZUB), Kurt Schwab op saxofoon en de jonge drummer Sven. Goede eerste set met veel American Songbook, maar ook bijvoorbeeld Moondance en How Insensitive.

Daarna was het een komen en gaan van muzikanten met onder andere de zeer regelmatige gast in de Spieghels Lucas Meijers op gitaar. Veel improvisatie waarbij Kurt Schwab het niet kon laten er hier en daar een kerstloopje doorheen te gooien.

En ook Vivienne Aerts (eerder dit jaar nog winnares van de Zoetermeer Jazz Award 2010) zong een nummer mee. Opvallend, twee zangeressen op één avond, terwijl er eigenlijk zelden gezongen wordt in De Twee Spieghels.
Het was weer een interessant gezelschap dat toch maar weer even op een koude maandagavond een boeiend optreden neerzette!

LINKS:
Zosja
Kurt Schwab
Jeen Rabs
Lucas Meijers
Vivienne Aerts
De Twee Spieghels

zondag 19 december 2010

Zondag muziekdag in Leiden 12, de laatste van dit jaar


Zijlstroom (Phaedra Quant) en Theehuis Leidse Hout (Travelling Light) waren vandaag onbereikbaar door de verse sneeuw, maar de binnenstad van Leiden was gelukkig nog wel lopend te bezoeken. Zoals De Uyl van Hoogland waar Robert Veen en Rolf Delvos op saxen, Frenk van Meeteren op dobro en zang, Jan Voogd op bas en Tom Stuip op banjo en gitaar speelden.

Een Jump, Jive & Wail Battle heette het vandaag, maar het was gewoon een heerlijk optreden dat de grenzen opzocht tussen jazz, dixieland en bluegrass. En dat is nogal wat. Een spetterend optreden, gewoon heerlijk genieten!

Daarna door naar De Twee Spieghels voor het optreden van Tim Eijmaal en Lucas Meijers, het Marzio Scholten Trio stond gepland, maar dat ging niet door vanwege de sneeuw. Het was dus heel iets anders dan verwacht maar helemaal niet verkeerd. Eerst vandaag twee saxen, nu twee gitaristen.
Dit jaar veel rondjes langs Leidse (horeca)podia gedaan op zondag en dat is een succes, volgend jaar weer langs De Zijlstroom, Theehuis Leidse Hout en De Uyl, De Twee Spieghels blijft gewoon onze stamkroeg.

LINKS:
Robert Veen
Rolf Delfos
Frenk van Meeteren
De Uyl van Hoogland
Tim Eijmaal
Lucas Meijers
De Twee Spieghels