Pianowereld, oktober 2011


De te onbekende sublieme Robert Rook


 

De eerste maten van CD-1 Tribute To Jochem maken meteen duidelijk: Robert Rook (1966) belijdt de swing. Hoera dus. En als je verder luistert, besef je
dat Robert Rook één van de grote Europese jazzpianisten is. Maar dat weten nog steeds te weinig muziekliefhebbers! De hoes van de dubbel-cd toont de pianist met op de achtergrond de skyline van New York, waar hij woonde en werkte van december 2009 tot juli 2010. Hij oogste toen bewondering van de Amerikaanse drummer Billy Hart en saxofonist David Liebman.

Maar Tribute To Jochem werd al in 2009 opgenomen. Natuurlijk met zijn vaste bassist Thomas Winther Andersen en met de in Parijs woonachtige saxofonist Rob Armus. De drummer is Victor de Boo die eveneens al lang tot de intimi van de pianist kan worden gerekend. Essentieel is namelijk voor Robert Rook dat zijn medemusici dezelfde 'muziektaal spreken', opdat een bandsound kan ontstaan. Rooks jazz moet structuur hebben door de voortdurende improvisaties op thema's die op Tribute To Jochem worden aangereikt door Coltrane (Impressions, als afsluiting van cd-2), Andersen (6 stuks, waaronder het titelstuk, ooit in opdracht gecomponeerd voor iemand wiens zoon was overleden) en de pianist zelf.

Een hoogtepunt van het album is Rooks Law of the Excluded Third. In dit tien minuten lange stuk zijn alle elementen verenigd van Tribute To Jochem:
als basis Amerikaanse roots, swing, mooie melodie en Rook als sublieme primus inter paris van een pianojazztrio én als begeleider.


Klaas Koopman


Ultimate Jazz UJRR05
 

Back