14
mei
11

Robert Rook CD: “Tribute To Jochem”

Jazzvrienden en vriendinnen, deze recensie schreef ik voor het zojuist verschenen nummer Van Hifi Video Test Magazine – HVT 05-2011.

Pianist Robert Rook timmert al twee decennia aan de jazzweg en heeft een prima reputatie opgebouwd. Van huis uit is hij wiskundige en software ontwikkelaar maar vanuit datzelfde huis ook nog een begenadigd pianist. Je hebt van die mensen die alles mee hebben.

Volgens de bio op zijn website heeft hij in 2004 zijn baan opgezegd en is fulltime musicus geworden. Zo horen wij het graag want van IT’ers zijn er miljoenen maar getalenteerde jazzpianisten liggen niet voor het oprapen (sorry voor deze beeldspraak).

Zojuist kwam van Rook en zijn Quartet de dubbel CD “Tribute to Jochem” uit, met naast Robert op piano Rob Armus op tenor sax, Thomas Winther Andersen op contrabas  en Victor de Boo op drums. Daarmee heeft hij een mooi stel musici om zich heen verzameld. Eveneens volgens de bio werkt hij al lang samen met Andersen en die tekende met Rook voor een groot aantal eigen composities.

Misschien heb ik iets gemist maar ik weet niet wie Jochem is en ook de dichterlijke titels van de diverse tracks zoals “ Faster Than Your Legs” of “Blues for Optimists” (dat is een contradictio in terminis volgens mij dus we hadden graag willen weten hoe dat nou zit) roepen vraagtekens op. Aangezien er geen CD boekje aanwezig is en de website geen uitsluitsel geeft, blijft dat allemaal wat onduidelijk.

Overigens is de CD van een buitengewoon energiek en meeslepend gehalte. Met de binnenkomer “The Hilbert Hotel” swingt het gezelschap direct je huiskamer in en het lijkt wel of het steeds beter wordt. Na het geweld van de eerste vier tracks volgt een mooi “Double Fusion Part2”dat sterk herinneringen oproept aan de Bill Evans Trio aanpak met instrumentpartijen die elk hun eigen weg gaan en toch mooi in elkaar grijpen.

Ook track # 7 verrast met een aanvankelijk wat funky aanpak die vervolgens in de swing mode gaat en heel fris klinkt. Benieuwd was ik ook naar de versie van Coltrane’s “Impressions”  op CD 2 dat in hoog tempo de boxen uitgiert met goed ingebouwde dynamiek  die de spanning vasthoudt.Samenvattend een zeer onderhoudende en top swingende productie. Er zijn CD’s die energie vreten en CD’s die energie geven. Tribute to Jochem is zeker van de laatste categorie.

“Tribute to Jochem” – Robert Rook Quartet –Ultimate Jazz UJRR05.

Wees de eerste om post te waarderen.

2 Reacties tot “Robert Rook CD: “Tribute To Jochem””


 1. 1 Henk Brinkman
  mei 14, 2011 om 12:26 pm

  Hallo Bob,
  Bedankt voor je leuke anekdote over de nieuwe relaease van Robert Rook “Tribute to Jochem”.
  Toevallig hadden wij bij Maal3 dit gezelschap in huis; een optreden op 19 april j.l.
  In een gesprek over de nieuwe release vertelde Thomas Winther Andersen mij dat het nummer 2 op CD1 (het is een dubbel DC) door hem geschreven was voor een veel te jong overleden Zweedse vriend die veel van muziek hield en zoals ik begreep ook musicus was.
  Dit ter aanvulling van jouw vraag over hoe de titel tot stand gekomen was.
  Vriendelijke groet van Henk Brinkman, Jazz Podium Amstelveen


  Geef een reactie

  Gravatar
  WordPress.com Logo

  Log in op WordPress.com om een ​​reactie te plaatsen op jouw blog.

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder uw Twitter account. (Uitloggen)

  Facebook foto

  Je reageert onder uw Facebook account. (Uitloggen)

  Verbinden met %s


  Promo CD Jazz Trio JazzTraffic -”Jazz From The Night Before”

  Klik op de afbeelding voor gratis beluisteren van de CD!

  Medisch Centrum Vrije Universiteit Amsterdam kiest JazzTraffic ter opluistering van het 40-jarig lustrum

  JazzTraffic speelt op Pro Am van de Haarlemmermeersche Golfclub.

  Klik op de afbeelding voor het artikel

  JazzTraffic Trio – 14 Augustus a.s. Meer Jazz Cafe – De Rustende Jager Nieuw Vennep

  Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.