rondblauw

Subtiele gekte * * * *

Door Koen Schouten

rondblauw
foto
graph
Robert Rook Trio
Live in Amsterdam
Ultimate Jazz/TWA Music
Fotocredit: hansspeekenbrink op flickr.com
grapf
graph

dvd recensie

Jazz

Oordeel redactie:
4 sterren

Oordeel bezoekers:
1 sterren

Uw oordeel


grapf
graph

Hij is een vaste waarde in de Nederlandse jazz, de 42-jarige pianist Robert Rook; vaak te vinden op sessies in kroegen en jazzclubs in verschillende steden. Een speler die zich altijd vol overgave in de muziek stort. Soms wat over de top zelfs, vooral als de rest van de muzikanten zich op een ander energieniveau bevindt. Maar Rook is geen poseur, hij is zichzelf. Hij speelt uit noodzaak. Dat wil je horen in een muzikant.

Sinds een paar jaar maakt de carrière van Rook een lichte opleving door. Hij heeft zijn deeltijdbaan als softwareontwikkelaar opgegeven om zich volledig op de muziek te richten. De aangename gekte manifesteert zich op een subtielere manier. In een noot die een paar keer rinkelend wordt herhaald, een akkoord dat als een kameleon van kleur verschiet en weer terug. Het is mooi te volgen op deze dvd, een registratie van een concert in het Bimhuis vorig jaar. Met bassist Thomas Winther Andersen en drummer Dick Verbeeck speelt Rook standards en stukken van hemzelf en Andersen. Straight moderne jazz waarin de hele pianogeschiedenis doorklinkt, met een overtuigende eigen signatuur. Rook kan supervirtuoos uit de hoek komen, maar zijn grote kracht is zijn lyriek, gelardeerd met slimme muzikale grapjes.
grapf
graph
Luister
Geen geluidsfragmenten bij deze recensie
grapf

Gepubliceerd in de Volkskrant van
04 december 2008 Muziek

rondwit

ZOEK IN CD/DVD RECENSIES

rondwit

rondblauw

Lezers reageren

 ( 1 reacties)

Reageer

Dit artikel staat open voor reacties. Reageren is vrij mits u zich aan de spelregels houdt.

rondblauw
rondblauw

Leo Verhart, 04-12-2008, 13:32

Wij gaan Robert echt missen hier bij Micros, maar wij begrijpen dat zijn passie voor de muziek zo groot is dat Robert ook geen andere keuze heeft dan voor 200% voor de jazz te gaan.
Succes Robert

rondblauw