Muzikanten van het Utrechts Jazz Orkest krijgen regelmatig ruimte voor een solo.Jazzpianist Robert Rook en het Utrecht Jazz Orkest speelden afgelopen zondag in Paper Dome.


Sanne en Bas Damsma genieten op een lekker plekje voor het raam van Paper Dome van het concert van het Utrechts Jazz Orkest onder leiding van vader Damsma.

Foto’s: Dries van Dijk

Ontspannen concert Robert Rook en
Utrechts Jazz Orkest


Leidsche Rijn - Spelplezier en spannend samenspel vierden de boventoon in het tweede concert van de nieuwe serie ‘Jazzotod’, die dit jaar in Paper Dome wordt gehouden. Afgelopen zondag bleef pianist Robert Rook ‘in het zadel’, maar hij speelde een prachtige ge´mpro-viseerde solo, waarin stukjes ‘Autunm leaves’ te herkennen waren. Rook bracht met zijn onnavolgbaar spel ook de spanning en de ‘broei’ in het optreden van het Utrechts Jazz Orkest. Nodig, want de opkomst van muziekliefhebbers is nog te klein om van Paper Dome een swingende jazzclub te maken.
Het spelplezier van het Utrechts Jazz Orkest is niet alleen hoorbaar in samenspel en solo’s van tenorsax, trompet en zang van Constance Nijman, maar ook te zien, wanneer de trompettisten op ‘Mean to me’ even niet hoeven te spelen, maar enthousiast meeswingen. Rook zocht zijn eigen weg in het aloude ‘Take five’ van Paul Desmond en Dave Brubeck, gaf prachtig kleur aan ‘ABC blues’, maar begeleidde, samen met het UJO, ook zorgvuldig Constance Nijman in het nieuwe ‘Don’t know why’ van Norah Jones. Enthousiaste reactie van het publiek. Nijman pakte ook uit met ‘Angel eyes’, waarin ook de tenorsax van Emiel van der Heide een stevige partij meeblies.
Rook vertelde na afloop, dat hij had genoten van het samenspelen met het UJO. ‘Het blijft bijzonder om, naast m’n eigen trio en kwartet, ook met een big band samen te spelen.’
Aan de buitenkant van Paper Dome genoten Sanne (10) en Bas (12), kinderen van bandleider Bert Damsma op hun manier van het concert. ‘We gaan vaker mee, maar Paper Dome is een leuke plek om rond te kijken en te spelen, we gaan hier graag mee naar toe.’
Komende zondagmiddag speelt jazzgroep East of Sun met jazzbassist Dion Nijland uit Leidsche Rijn in Paper Dome. De serie Jazzotod gaat in september verder.

Dries van Dijk- Var nieuwsblad 2005

Back